Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени. Кои са сестрите Мирабал?

На 25 ноември отбелязваме Международния ден срещу насилието над жените. Денят е инициатива на ООН и е обявен с резолюция на ООН от 17 декември 1999 година. Целта му е борба за премахване на насилието - изнасилване, домашно насилие и др., упражнявано върху жени.

ООН приканва правителствата, международните и неправителствените организации да организират дейности, които да повишат общественото внимание към този проблем и да се набележат мерки. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

По време на неговото управление репресиите и убийствата на дисиденти са били ежедневие. Сестрите Мирабал, наричани още Марипоси („пеперуди“), са противници на този авторитарен режим. Минерва бързо става лидер на опозицията, което силно вдъхновило по-малката й сестра Мария Тереза да последва нейните стъпки. Патрия от своя страна подкрепя движението и по-специално предлага къщата си като място за срещи за организацията на въстанието и съхранението на оръжия. Заедно с бъдещия си съпруг Маноло Джусто, Минерва помага за създаването на Революционното движение на 14 юни. Това прегрупиране има за основни цели падането на диктатурата и завръщането на демокрацията.

На 25 ноември 1961 г. колата на трите сестри е спряна на моста Марапика, в планински район близо до Пуерто Плата. След това Мария Тереза, Минерва и Патриа Мирабал, на 25, 34 и 36 години, както и техният шофьор са жестоко убити. Колата им е изхвърлена от пропаст, за да изглежда като инцидент.

c