Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нов голям удар на телефонните измамници – жена от Добрич им даде 25 000 канадски долара

Възрастна жена от Добрич даде 25 000 канадски долара (35 192 лева) на телефонни измамници. Случаят е от 24 ноември, съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

В 19.20 часа вчера е подаден сигнал за телефонна измама, в който е посочено, че тя е станала за времето от 14.00 ч. до 18.00 ч. Измамената е получила обаждане на домашния си телефон, първо от жена, която се представила за полицай от Първо районно управление. Казала, че се провежда специализирана полицейска операция за залавяне на престъпна група и поискала съдействие. По-късно възрастната жена получила обаждане от непознат мъж, който се представил за началник на полицията. Той заявил, че трябва да им предаде всичките си налични пари, за да ги съхраняват.

Добричлийката взела парите, които имала в дома си – 25 000 канадски долара, сложила ги в торбичка и ги изхвърлила през терасата на жилището си в Добрич.

Започнато е досъдебно производство за измама, извършен е оглед.

Измамниците са действали по познатия сюжет за залавяне на престъпници. „Когато хората получат обаждане от непознат, чуждестранен или скрит номер, от непознат човек, нека просто да затворят и да се обадят в полицията. Ако чуят, че се обажда полицай и ги търси за залавяне на измамници, или защото някой техен роднина е пострадал и се нуждае от пари за лечение, да затворят незабавно. Това са най-често срещаните сценарии за телефонни измами. Призовавам гражданите, които имат възрастни роднини, активно да ги предупреждават, ако трябва ежедневно, за да не се стига до подобни случаи. Ние от Прокуратурата ще си свършим работата, но нека всеки гражданин да поеме отговорност към близките си, защото превенцията е важна. Не е нормално почти всеки ден да има такива случаи“, коментира Даниел Илиев.

c