Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 150 километра от пътната мрежа в област Добрич ще бъдат ремонтирани през 2023 година

През 2023 година година предстои да се ремонтират над 150 километра от общинската и републиканската пътна мрежа в област Добрич. Това става ясно от отговора на служебния регионален министър Иван Шишков на питане в Парламента на депутата от добричкия регион от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

В отговора се посочва, че са изготвени проекти за:

  • 20 км от пътя от Добрич до с. Стефаново и участъка от с. Одърци до с. Оброчище
  • 26 км от Фар Шабла до с. Българево
  • 16 км от с. Лясково до Добрич

Областното пътно управление трябва да разгледа проект за текущ ремонт на 57 км от републиканския път Владимирово – Добрич - Балчик.

Изготвени са и технически задания за рехабилитация на 30 км от третокласните републикански пътища Генерал Тошево – с. Изворово и Кардам – с. Дуранкулак.

В края на септември е била обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта на 9,3 км от пътя с. Одринци – с. Ведрина, до границата с област Варна. Очаква се ремонтът да стартира скоро.

В отговора до Деница Сачева се посочва, че изработването на проект е първата стъпка за предприемане на ремонтни дейности. В последствие се определят конкретните стойности и срокове и се обявява тръжна процедура за избор на фирма-изпълнител. Министър Шишков допълва, че инвестиционната програма на АПИ за 2023 г. предстои да бъде изготвена. До 15 октомври 2022 г. гражданите имаха възможност да дават предложения за пътни отсечки от цялата страна, които се нуждаят от обновяване. Получени са 654, от които 493 за участъци от републиканската пътна мрежа и 174 - от общинската. Те ще бъдат оценени спрямо състоянието на настилката, аварийността, интензивността на движението и регионалното им значение.

„Надяваме се, че всички дейности ще стартират и завършат в разумен срок, за да могат хората от Добрич да пътуват по-сигурно и спокойно“, посочва Сачева.

c