Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

12 малки шахматисти от Добрич влязоха в битка за международни рейтинги

Четири турнира по стандартен шах, регистрирани в официалният сайт на международната федерация по шах ФИДЕ, се провеждат днес в Добрич. Турнирите са валидни за получаването на международен рейтинг.

„Такава шахматна проява, регистрирана във ФИДЕ, не е провеждана в Добрич от поне четири десетилетия. Те са рядкост и за България“, сподели за Про Нюз Добрич Тодор Спиров, председател на Шахматен клуб „Енергия 21“ – организатор на турнирите. Проявата се провежда съвместно с шахматен клуб „Каиса“ от Варна.

Състезанието е по стандарт A B C D и стартира в 13.00 часа днес в Международния колеж. В тези 4 турнира, на 12 деца от Добрич на възраст от 6 до 10 години се дава възможност да получат международен рейтинг. Очаква се малките участници да спечелят такъв рейтинг, а в най-лошия случай ще получат идентификационен номер във FIDE. В България има много малко деца с международен рейтинг, посочи Спиров.

В четирите турнира играят петима възрастни състезатели с международен рейтинг от Добрич и Варна и по три деца без рейтинг. Най-малките участници са на 6 години – това са Стилиян Малджиев и Дариана Радева. Старт на проявата и първи ход на техните маси направи най-младият български гросмайстор, добричлията Момчил Петков.

Гросмайстор Момчил Петков от Добрич е само с 0.5 точки след световния шампион

В съдийския състав на турнирите влизат международният съдия Димитър Янев и председателят на клуб „Каиса“ Минко Шишков. Четирите турнира се играят по кръгова система - всеки срещу всеки .

„Идеята  е младите шахматисти от нашият град да имат възможност да се срещнат в директни двубои с по-опитни шахматисти от Добрич и Варна, с което се поставя начало на техния дълъг и труден път към шахматните висини. Това допринася и за развитието на младите шахматисти от нашия град“, коментира Спиров.          

c