Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Добрич „Хиполенд“ изгражда първия си ритейл парк, инвестицията е 15 млн. евро

За новия проект за изграждане на „Ритейл парк Добрич“ Про Нюз Добрич разговаря с Мариан Колев, основател и изпълнителен директор на веригата хипермаркети за детски и бебешки стоки „Хиполенд“, член на УС на Сдружение за модерна търговия

Г-н Колев, избрахте Добрич, за да изградите първия ритейл парк на „Хиполенд“. Какво Ви накара да се насочите към тази инвестиция?

Искаме на територията на бившия най-голям на Балканите завод за детски обувки да направим нещо хубаво и голямо, именно търговски център от типа ритейл парк. Добрич е в топ 10 на градовете в България. Смятам, че градът е силно подценен. Че голяма част от парите на добричлии отиват другаде, например във Варна. Смитам, че хората ще предпочитат да ги оставят тук, защото по този начин те ще помагат и на своите съграждани.

Моделът „ритейл парк“ е ясен. Предпочитан е много повече от т.нар. молове, защото позволява по-бързо пазаруване. Той е за делови хора, които искат да дойдат и бързо да си купят различни неща от различни магазини, след което да си тръгнат. Смятаме този ритейл парк да бъде различен от всички, които вече ги има в България. Да има  детски център, детска площадка, интересен хранителен кът. Изобщо, да бъде търсена дестинация за Добрич, който аз смятам, че е подценен. Градът е в топ 10 на градовете в България. Смятам, че той е силно подценен, а голяма част от парите на добричлии отиват другаде, например във Варна. Вярвам, че хората ще предпочитат да ги оставят тук, защото по този начин ще помагат и на своите съграждани.

Модерният търговски център ще е разположен на 37 000 кв. м, а застроената площ ще бъде 17 000 кв. м.  Колко ще са търговските обекти?

Ще има 22 големи /с площ между 500 и 2400 кв. м/ и още 7-8 по-малки обекта, включително банка, оптика, застрахователен брокер. Като цяло, над 30 ще са търговските обекти в този двор.

Имаше намерение в „Ритейл парк Добрич“ да има и кино. Това ще се случи ли?

Страшно много искаме да има кино, тъй като знаем, че Добрич не само има нужда, но е един от градовете, където хората харесват да ходят на кино. Проблемът е в нестабилната ситуация на големите оператори на кина в България. Но имаме идея, включително да участваме и ние като съинвеститор в киното, за да може то да се случи. Защото смятаме, че ще е много важно.

Много ни се иска това да бъде първият в България ритейл парк не само с кино, но и с детски център на топ ниво. Поне едно от двете ще бъде факт, но на мен ми се иска да се случат и двете. Надявам се да има  нови за града марки и нови за града заведения за хранене. Текат динамично преговори, с голяма част сме подписали, с други сме пред подписване. Трети са изразили добри намерения и се надявам до 2-3 месеца договарянето да бъде приключено.

Какви времеви параметри за завършване на „Ритейл парк Добрич“ си поставяте?

Надявам се той да отвори през октомври 2023 г.

Какъв е размерът на инвестицията, която ще вложите тук? На собствен или привлечен капитал ще разчитате?

Инвестицията е 15 милиона евро. На този етап се справяме без банки. Ако се наложи, ще използваме и привлечен капитал, но едва ли повече от една трета от цялата инвестиция. Имаме готовност, тъй като знаете, че и там нещата са динамични. Все пак ние сме част от групата „Хиполенд“ и фирмата ни е достатъчно стабилна, независимо от всякакви небизнес влияния.

Всъщност „Ритейл парк Добрич“ се очертава зелена инвестиция, тъй като е насочена към модерна и ресурсно ефективна икономика. Кажете повече за намеренията Ви в тази връзка!

Върху покривите на всички обекти в парка ще има соларни панели. Това е нещо, което искаме да направим в бъдеще за всички наши обекти, но за „Ритейл парк Добрич“ със сигурност ще е факт.

Ритейл парковете са нещо ново са „Хиполенд“. Защо решихте да се насочите към тях и какво предстои след Добрич? Със сигурност тук ще е първият, но няма да е последният.

Да, разсъждаваме по няколко проекта. Със сигурност единият ще е в София. Друг ще е в Плевен, който подобно на Добрич е много подценяван град – с интелигентни хора, а няма почти нищо. Там има само един мол, който е в доста лошо състояние. Оглеждаме се и за други градове.

Преди две години никога не бих предположил, че ще правя такова нещо. Ние обикновено сме в ролята на наемател на молове, на ритейл паркове, така че познаваме всички колеги, знаем кое ги боли, какво не им харесва. И си говорим на един и същ език. За разлика от собствениците на молове, които понякога се държат като робовладелци и това не се харесва на никого.

Колко работни места ще се разкрият с „Ритейл парк Добрич“?

Колко ще са по време на строителството, трябва да кажат строителите. Но след отварянето му, тук ще има постоянни работни места за не по-малко от 350-400 души от Добрич.

https://pronewsdobrich.bg/2022/11/24/do-oktomvri-2023-g-bivshiyat-obuven-zavod-se-prevrashta-v-riteyl-park-dobrich/
c