Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Три детски градини в Добрич ще станат енергийно независими с фотоволтаични централи

На три детски градини в Добрич ще бъдат монтирани общо 111 фотоволтаични панела, които ще обезпечат нуждите им от електрическа енергия. Това са ДГ № 18 „Дора Габе“, ДГ № 12 „Щурче“ и ДГ № 20 „Радост“. Дейностите ще бъдат извършени по проект „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени, който бе представен днес на среща в Община Добрич.

Проектът се реализира от Общината в Добрич, в партньорство с Община Добричка и Община Крушари и норвежката компания „Грийнзоун“ АД, която има необходимия опит и експертиза в тази област.

Общата стойност на проекта е 708 278 лева, от които Добрич ще получи 261 429 лв., Крушари – 196 162 лв. и община Добричка – 185 453 лв. Финансирането е от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като 15% от бюджета се съфинансира от българската държава. Една от основните цели е намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към климатичните промени.

В община Добричка избраната сграда за поставяне на фотоволтаичната централа е в село Опанец - Дом за пълнолетни лица с деменция и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Там ще бъдат монтирани 54 панела. Толкова ще бъдат и фотоволтаиците на сградата на училище „Христа Смирненски“ в Крушари. Всеки панел е с мощност 500 вата.

Дейностите по проекта включват още обучение на 20 общински служители и обмен на опит,  знания и добри практики от Норвегия в областта на адаптацията към изменението на климата. Проектът трябва да приключи в края на април 2024 година.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи, че обезпечаването с ел. енергия на трите детски градини е първа стъпка към намеренията и други обществени сгради в града да станат енергийно независими. Той обяви, че през 2023 г. ще бъдат заложени общински средства за доставка на фотоволтаични панели за сградата на Общината. Ще се търсят възможности да бъдат включени и други детски заведения, посредством партньорски дейности, вкл. ЕСКО договори. Подходящи са например и сградите на двете ДКЦ-та в Добрич. Общинските дружества също могат да предвидят при възможност собствени средства за монтиране на фотоволтаици.

Според експертите инвестицията във фотоволтаични централи се връща за 4-5 години.

c