Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес е Катерининден – почитаме Св. великомъченица Екатерина

На 24 ноември църквата почита паметта на Света Екатерина. Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

На 18-годишна възраст тя била вече известна със своята голяма ученост – знаела книгите на философите и поетите, изучила лекарската наука. Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора - Царицата Августа, и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

По-късно е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират. По-късно я обезглавяват през 305 година.

Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка. Според народните традиции рано сутринта в този ден стопанката на дома носи мълчана вода и омесва 5, 7, или 9 пшеничени питки, които шари с вретеното.

После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: “Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!”

В деня на Св. великомъченица Екатерина именици са Екатерина, Екателина, Каталина, Катерина, Катрин, Катя.

c