Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

124 ученици заместиха преподавателите си в Училището по изкуства в Добрич

Валери Димитров, 18-годишният директор на училището днес – Няма лесна работа, а професията на директора е най-трудна

"В СУ "Свети Климент Охридски" е традиция от много години да се провеждат дни на самоуправлението. В тези дни даваме възможност на младите хора да се докоснат до нашата професия и най-голямото щастие за нас ще бъде, след време те да бъдат тези, които ще поемат нашите места," сподели за Про Нюз Добрич Юлияна Герасимова, дългогодишен директор на средното училище, понастоящем заместник-директор по учебната дейност.

"Аз съм един щастлив човек, защото голяма част от учителите в нашето училище са бивши наши възпитаници. Такава е и г-жа Павлова (бел.авт. Силвия П. Димитрова), която в момента е директор на училището," допълни Юлияна Герасимова.

"Няма лесна работа, а професията на директора е най-трудна. Постоянното бягане по задачи не позволява да се спазват плановете, защото винаги изниква нещо ново," сподели Валери Димитров от 12А клас с профил "Музика" и с инструмент китара, който днес изпълнява длъжността директор на училището по изкуствата на мястото на Силвия Димитрова.

"Виждам директора, като човек, който отговаря за всичко в училището и следи как се извършват дейностите, но вече в обувките на директора мога да кажа, че това е една малка част от цялата работа, която върши той," допълни Валери.

"Аз се запознах с много малка част от огромната работа, която върши заместник-директора. Има както организационна, така и контролна част, работа с ученици, учителския състав и дори с родителите. Никога не се бях замисляла, колко е разнообразно и колко много сфери включва длъжността заместник-директор. Възхитена съм от това, как тези хора намират време и енергия постоянно да са усмихнати и да поздравяват," сподели Анастасия Гочева от 12Б клас с професия "Графичен дизайнер", която днес е заместник-директор на място на Валентина Борисова.

"Абсолютно всички заповеди, които се издават и всички документи, които влизат в училищната дирекция са на базата на основния закон за учебната дейност и педагогика. Отговорността, която носи директорският състав е огромна," допълни Анастасия.

"За мен длъжността на директора беше по-скоро представителна, но се оказа доста по-обширна, по-отговорна и ангажираща, отколкото изглежда от страни," завърши младата зам.- директор на училището по изкуствата.

Работата на директора и двамата му заместници е започнала рано сутринта пред училище, където са посрещали учениците и родителите. Малко след това задачите са станали десетки, както по организация на предстоящия концерт, така и по контрол на учебната дейност. 

"Най-важният урок за младите директори е, че работата в училище е плод на работа в екип и никой не би могъл да бъде успешен в тази среда, ако не работи заедно с останалите – учители, ученици и родители. Затова и директорът трябва да е диалогичен, позитивен и дружелюбен," заключи Силвия Димитрова, директор на СУ "Свети Климент Охридски" в Добрич.

Силвия Димитрова, директор на СУ "Свети Климент Охридски"

"Опитахме да възстановим една традиция от много години, която вследствие на пандемията бе прекъсната за малко, но е важно да продължи, защото дава възможност на децата да погледнат с други очи нашите ангажименти и отговорности. Това, което направи голямо впечатление е огромното желание на учениците от прогимназиалните класове да се включат в самоуправлението," каза Корнелия Вълкова, преподавател по Български и Френски език и един от организаторите на деня на самоуправлението. 

Медицинската сестра Драганка Митева разказа, че със своите заместници е посетила някои от класовете и са направили проверка на учебните стаи и лекарския кабинет.

124 са учениците, които влизат в обувките на директора, заместниците му, учителите, охраната, медицинската сестра, хигиенистите, психолозите и ресурсния учител.

Пред младежите предстоят множество избори в живота, а днешният ден, споделят те, е ключов за определянето на това, с какво ще се занимават в бъдеще. От своя страна екипът на "Фамилия Охридски" отваря широко врата за младите хора и вярва в тяхното успешно бъдеще.

https://youtu.be/XGPPDSmTAnE
c