Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На 86-годишна възраст почина Почетният гражданин на Добрич краеведът Атанас Пеев

Почетният гражданин на Добрич, краеведът и журналист Атанас Пеев почина днес след кратко, но тежко, боледуване. Това съобщи за Про Нюз Добрич неговият син Драгомир Пеев.

Атанас Друмев Пеев – краевед, журналист и общественик, за неговия изключителен принос в краезнанието и духовния живот на град Добрич и Добруджанския край, е удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич през 2002 г.

В продължение на десетилетия той бе проучвал известни добруджански родове, записал е в автентичен вид около 1000 анекдота от страната и повече от 350 добруджански народни песни. Много са публикациите му на родоизследователска тема. Той е единствен двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България у нас и на Българската генеалогична федерация „Родознание” и е вписан в нейната Почетна книга. Носител на званието „Почетен гражданин на Добрич” (2002), на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011), Заслужил деятел на Български червен кръст, Заслужил деятел на СБА, член е на: Съюза на българските журналисти – 1980 г., Съюза на учените в България -1998 г., Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2006 г.

Написа книга “Ехо от вековете", посветена на неговото обично, родно с. Златия, в което ще бъде и погребан, споделиха от читалището в селото.

Опелото ще се състои утре, 24 ноември, в 13,30 ч. в Ритуалния дом в гробищния парк. Желаещите да се поклонят пред паметта на Атанас Пеев, които нямат транспорт, могат да използват осигурен автобус. Той ще тръгне към Гробищния парк в 13,15 часа от спирката срещу Дом-паметник „Йордан Йовков“. Присъстващите на опелото ще могат да използват същия транспорт и за погребението, което ще е в гробищния парк на село Златия от 15 часа.

Светла да е паметта на Атанас Пеев!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

c