Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Корекция: Удължават с още 3 години срока за регистрация на кладенци

Нов срок за регистрация на кладенци - за задоволяване на собствени потребности на граждани, разположени в границите на населените места и селищните образувания, одобриха народните избраници от Комисията по околната среда и водите, по време на извънредно заседание. Комисията реши крайният срок да бъде удължен с още три години - до 28 ноември 2025 г.

Промените бяха приети днес, при второ четене на Закона за опазване на околната среда и водите.

Комисията реши, че се удължава срока за регистрация на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г.. Същото важи и за водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.

В мотивите си, законотворците записаха, че изменението се налага заради обективното обстоятелство, че не всички собственици ще успеят да се регистрират в рамките на последно определения срок – до 28 ноември 2022 г.. Отново беше изтъкнат факта, че корекцията се налага, въпреки проведената информационна кампания от страна на Министерството на околната страна и водите /МОСВ/..

Първоначално, Комисията предложи законопроекта и беше гласуван в пленарна зала за удължаване с една година. Впоследствие, по предложение на Манол Генов от "БСП за България", беше решено да бъде осигурен по-дълъг период.  

Приетите в Комисия промени в Закона за опазване на околна среда предстои да бъдат обсъдени и гласувани на второ четене в пленарна зала. 

c