Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Семинар „Съвместно управление на риска“ се проведе в Областна администрация

Община Добричка е водещ партньор по проект ROBG - 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България.

Основната му цел е да се създаде устойчиво партньорство от двете страни на границата за ранно предупреждение и адекватна реакция в извънредни ситуации и обмен на информация и ресурси, както на институционално ниво, така и сред широката общественост и доброволните формирования.

За постигане на тази цел се организират поредица от семинари в област Добрич и при партньора за представяне на Съвместната стратегия и Съвместен план за действие по проект ROBG 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич”. В тях участват  представители на общините в района на ТГС в област Добрич и пожарна служба за повишаване на готовността на доброволческите формирования за работа в кризисни ситуации и създаване на Партньорска мрежа за съвместни действия и реакция при извънредни ситуации.

Целта е да се улесни обмена на ноу-хау и да се създаде добре структурирана мрежа за взаимна подкрепа и да се създадат бързи процедури за вземане на решения при критични ситуации, за да се постигнат по-високи резултати и да се види дали действията отговарят на целите на проекта.

Семинар „Съвместно управление на риска“ се проведе в Областна администрация.

В него взеха участие заместник-областният управител Атанас Дучев и главният секретар на областна администрация Румен Русев, Ели Петрова – директор на Дирекция ХДЕППИП в Община Добричка, представители на общинска администрация.

Беше представен проект ROBG - 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“; Направена беше презентация на разработените по проекта Съвместната стратегия и Съвместен план за действие.

Посочено беше, че в област Добрич са сформирани доброволчески формирования в шест от осемте общини. Такива няма в общините Добрич и Добричка, въпреки многократните опити на администрациите да създадат такива. Липсата на заинтересованост и желание бяха посочени като основна причина за това.

Беше подписан информационен документ за създадено партньорство. В него се посочва, че в рамките на проекта е създадено съвместно партньорство за ранно предупреждение и реагиране при извънредни ситуации. Документът отразява намеренията за сътрудничество и общи действия на Община Добричка и Областна администрация Добрич.

c