Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ЕК определя насоки за справяне с енергийната криза и за повишаване на екологосъобразността и цифровизацията на Европа

Европейската комисия постави началото на цикъла на европейския семестър за 2023 г. за координация на икономическите политики. Пакетът се основава на икономическата прогноза от есента на 2022 г., която показа, че след силна първа половина на годината икономиката на ЕС е навлязла в много по-трудна фаза. Бързите и добре координирани политически действия по време на пандемията от COVID-19 дават резултат, но последиците от руското нашествие в Украйна изправят ЕС пред многобройни и сложни предизвикателства.

Тези предизвикателства изискват координирани действия за осигуряване на адекватни и достъпни енергийни доставки, запазване на икономическата и финансовата стабилност и защита на уязвимите домакинства и дружества, като същевременно се запази устойчивостта на публичните финанси. Същевременно са необходими бързи действия за стимулиране на потенциалния растеж и създаване на качествени работни места и за осъществяване на екологичния и цифровия преход. 

Координацията на икономическите политики чрез европейския семестър ще помогне на държавите членки да постигнат тези цели чрез определяне на приоритети и предоставяне на ясни и добре координирани насоки на политиката за следващата година.

Повече информация ще намерите в документа тук.

c