Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Три партии ползват общински имоти в Добрич - ДПС, ГЕРБ и Възраждане

Три са политическите сили, на които са предоставени общински имоти в Добрич, съобщиха от общинската администрация в отговор на въпрос на Про Нюз Добрич. Имоти са предоставени на ПП Възраждане, ПП ДПС и ПП ГЕРБ, посочиха от там.

Съгласно промени в чл.31 от Закона за политическите партии от юли 2019 г., предоставянето на помещения на политическите партии е безвъзмездно. Според чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Същият този член, алинея 2 казва, че тези помещения могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс. Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

При  проявен интерес и подаване на заявление от страна на политически партии и нови формации, ще бъдат разгледани и, ако отговарят на условията и има подходящи помещения, те ще  им бъдат предоставени по съгл.чл.31 от Закона за политическите партии, казаха още от Общината.

Припомняме, че неотдавна стана ясно, че бившият партиен офис на ПП Атака в центъра на града е превърнат в микросметище. Ползването е прекратено през май 2021 г. Съгласно решение на Общинския съвет през  ноември 2021 г. е сключен договор за безвъзмездно ползване за срок от 10 години с Ротари клуб. Процесът на предаване на имота обаче не е приключен поради установяването на значителни задължения за използвана  вода от предходния ползвател и невъзможността от разкриване на индивидуална партида във ВиК Добрич.

c