Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на поздравите

21 ноември е Световен ден на поздравите. Неговият смисъл е, че конфликтите трябва да се разрешават чрез комуникация, а не чрез използване на сила.

Денят се отбелязва за първи път през 1973 година, когато е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилването на международното напрежение. Те отварят пощенска кутия 15 592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор.

Инициаторите вярват, че всеки в целия свят, независимо кой е и с какво се занимава, може да допринесе за установяването на мир. Най-обикновените лични поздрави за световния ден стават послания до лидерите, като ги насърчават да използват силата си за общуване и преговори, вместо за провокиране на конфликти.

Всеки може да участва в Световния ден на поздравите като просто поздрави 10 души. Така се демонстрира значението на общуването между хората за запазването на световния мир. Можете да изпратите картичка за този ден или просто да кажете “Здравей” на поне 10 свои познати.

Носителите на Нобелова награда за мир са сред хората, които отбелязват Световния ден на поздравите - като инструмент за запазване на мира и като повод, който дава възможност на всеки по света да допринесе за процеса на създаване на мир. Много автори, артисти и световни лидери са също сред поддръжниците на Деня.

c