Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова, БСП: Няма "хартиена" коалиция, не приемаме ултиматуми

Народният представител от "БСП за България" от Добрич Мая Димитрова коментира пред Про Нюз Добрич внесения законопроект за промени в Изборния кодекс и свъзрано ли е оттеглянето му с покана за сформиране на правителство

Има ли „хартиена“ коалиция? Защо е важно гражданите да имат право да избират между гласуването с хартиена бюлетина и с машина?

„Хартиена“ коалиция няма и никога не е имало. Това, че няколко политически партии подкрепят едно и също предложение за промени в Изборния кодекс, не означава, че има коалиция. В случая въвеждането, освен на машинното, и на гласуването с хартиена бюлетина, изразява единомислие на няколко политически партии, които смятат, както и ние от БСП, че хората трябва да имат възможност да гласуват, така, както искат – или на хартия, или с машина. Продължавам да смятам, че тези, които са гласували с машина, ще продължат да го правят. Тези, които са имали някакви притеснения от машината, ще гласуват на хартия.

Още нещо по отношение на коалицията. Така, както партиите, които подкрепиха военната помощ за Украйна, твърдят, че няма коалиция на войната, така трябва да приемем, че няма и „хартиена“ коалиция.

Има ли опция законопроектът на „БСП за България“ да бъде изтеглен? Има и протести срещу това+

По отношение на протестите няколко пъти казах, казвам го и сега, не виждам причината за организиране на протести. Законопроекта, който ние от „БСП за България“ внесохме,  касае единствено и само възможност, освен на хартия, да се гласува и с машина. Ние няма да оттеглим този законопроект.

Искам да обърна внимание и на друго. Когато през май се прие гласуването само с машина, ние и тогава искахме смесено гласуване – както на хартия, така и машинно, за да могат хората да имат избор.  Тогава инициатори да има гласуване единствено и само на машина бяха от партия “Има такъв народ“. Няма смисъл от протести и от истерия. Това, че законопроектът на второ гласуване е минал през правна комисия, не означава, че той е приет. Пленарната зала е мястото, където народните представители защитават предложенията си. Защитават това, което е внесено между първо и второ четене. Там е мястото, където ще се реши дали ще бъде приет този законопроект и какви ще са промените в него. Освен нашите предложения, има такива от ГЕРБ, от Демократична България, както и на ДПС.

Има ли разговори за зависимост между приемането на законопроекта и подкрепата за създаване на правителство?

Разговори между нас и „Продължаваме промяната“ няма. В публичното пространство и на брифинги от ПП поставят едва ли не ултиматуми, че БСП трябва да  изтегли законопроекта си и тогава биха ни поканили, след като получат мандат като втора политическа сила, за да говорим за правителство. Не би следвало да има никаква връзка между сформирането на правителство и приемането на какъвто и да е законопроект. Това са коренно различни неща. Всъщност, това да не ни поканят на разговори, е само предтекст, за да няма правителство, излъчено от 48-ото Народно събрание. Те всъщност показват, че нямат желание за съставяне на такова правителство. Не ги интересуват българския народ, приемане на бюджета, това, че сме на прага на зимата. И че хората имат нужда от сигурност, за да могат да прекарат зимните месеци.

c