Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Без виза: За два месеца орлето Илия прелетя разстоянието от Добричко до Танзания

Орлето Илия, на което през август орнитолози от БДЗП поставиха предавател, от няколко дни лети на територията на Танзания. Това съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Оттам припомнят, че малкото птиче започна миграцията си към Африка на 13 септември и успя да пресече границите на 12 държави, като последно премина през Демократична република Конго, Уганда и Бурунди. 

"Преди месец малкото кресливо орле се задържа за няколко дни на границата между държавите Судан и Чад и изглеждаше като да е намерило своето място за зимуване, но смелото му българско сърце не издържа и то реши да продължи пътешествието си отвъд екватора."

Илия се появи на бял свят през 2022 година, в гнездо в близост до границата с Румъния - край добричкото село Александрия, община Крушари. Кръстник на малката птица е Михаил Илиев от БДЗП, който избра Свети пророк Илия да закриля орлето. Един от най-великите християнски светци се носи по небето в огнена колесница, а пернатият му съименник обикаля света с предавател на гръбчето, изпращайки сигнали до всички, които следят пътя му / линк → https://eagleforests.org/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8/.

 Предавателят, който носи малкото кресливо орле, е част от предвидените дейности по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Целта на проекта е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.

c