Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Дом-паметника в Добрич е подредена изложба с фотоси и документи за Й. Йовков

Във връзка със 142-годишнината от рождението на Йордан Йовков във фоайето на Дом-паметника е подредена фотодокументалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“, която представя част от постъпилите в Централния държавен архив и намиращите се в други български архиви материали за писателя.

Тя разказва както за живота на Йовков, така също за въздействието на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му. Изложбата показва картички, снимки, спомени, ръкописи на разкази, романи и драми, както и програми и афиши от театрални постановки по Йовкови произведения.

Интерес предизвикат и биографичните щрихи от живота на писателя: кръщелно свидетелство, писмо на Йордан Йовков до Деспина за годежа им от септември 1918 година, писмо от Министерство на външните работи и изповеданията до Българската легация в Букурещ за назначаването на писателя за редовен сътрудник по печата, много фотоси на книги с посвещения – от Кирил Христов, Светослав Минков, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна и др.

Фотодокументалната експозиция е създадена от Държавна дирекция „Архиви“ със съдействието на Регионален исторически музей – Добрич и Курортен комплекс „Албена“. Художник е Илия Вълчев.

c