Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Художникът от Добрич Николай Тодоров подреди изложба "Тишина" в СБХ в София

Изложбата "Тишина" на художника от Добрич Николай Тодоров беше открита в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници.  За твореца и неговата работа говориха проф. Чавдар Попов и Любен Генов.

Изложбата ще продължи до 1 декември 2022. 

"Показаните картини представляват специфична комбинация между няколко основни начала: строго обмислена, уравновесена композиция; изчистени геометрични и опростени фигуративни знаци; аскетични живописни тоналности, оживени от богата релефна фактура, при които цветът е редуциран и като правило„дехроматизиран“. Художникът се стреми да намери съответната пластическа формула на мирогледни, екзистенциални проблеми, които отвеждат вниманието на зрителя", споделя проф. д-р Чавдар Попов.

"Дълбоките и драматични състояния в изкуството на Николай Тодоров са постигнати без никакъв разказ, без фигуративни обяснения, само с метафизично и абстрактно композиране на сетивно-пластични структури. В една наситена тишина те изразяват всеобщия дух на човешкото безпокойство, вглеждане в стари архетипи и съвременни състояния, търсене на философските смисли, потъване в неизбежната деструкция, медитиране в черната празнота, преоткриване на загубената мъдрост, събиране и съхраняване на важните човешки символи, съграждане на персоналния свят на спасението и хармонията. Тези и други значения в творбите, както и впечатляващият пластичен стил и култура в изграждането им, поставят Николай Тодоров във високите равнища на изкуството", посочва Румен Серафимов.

Николай Тодоров е роден на 24 октомври 1960 в Добрич. През 1990 завършва Националната Художествена Академия, специалност „Стенопис“ при проф. Димо Заимов. Има над 35 самостоятелни изложби. Много участия в национални и международни изложби и пленери. Работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства.

Художникът споделя, че първичните знаци – универсални и изчистени до съвършенство, притежават изключително мощна енергия. "Точно тази лаконичност, сакралност и чистота ме вълнуват и вдъхновяват да рисувам. Когато ги вплитам в тъканта на картините, пречупени през творческото ми въображение, обогатени с моята енергия, се получава силно въздействащо произведение на съвременното изкуство, излъчващо фини високочестотни вибрации. Наслагвам древните знаци върху природни структури, които са претворени и стилизирани, така че да станат неразделна част от композицията", допълва той. 

По думите му активното общуване с природата и интересът към древността му помагат в духовното развитие и в целта, която преследва да живее в тишина. "Тя е едно състояние на благоговение на душата, на постигната вътрешна духовна хармония, на повишаване на вибрациите, на просветление, на духовно израстване и силна връзка с висшия космически разум. Древните траки и по-късно богомилите, като носители на истинските божествени ценности са търсели и живеели в тишина. В състояние на тишина, човек достига до пречистване и смирение. В картините, които рисувам се стремя да изчистя идеята и своя пластичен изказ", казва още творецът.

c