Здраве Общество

Отбелязваме Европейския ден за повишаване на осведомеността за антибиотиците

18 ноември е обявен от Европейския център за контрол на заболяванията като Европейски ден за повишаване на осведомеността на обществото относно употребата на антибиотици.

Днес, десетилетия след откриването на първите антибиотици, те са все още са мощни оръжия за лечение на инфекциите и профилактика на някои от тях. Неправилната антибиотична употреба обаче, вкл. и в условия на КОВИД-19 епидемия, води до придобиване на резистентност на бактериите към тези стратегически лечебни средства.

Възможно е в близките години да се оформи скрита епидемия от инфекции, причинени от полирезистентни бактерии, които ще доведат до застрашаване на човешкия живот – повече, отколкото предполагаме, смятат учените.

Какво трябва да се знае?

1. Антибиотиците се предписват от лекар.

2. Желателно е да се направи антибиограма (тест за изпитване на чувствителността на бактерия към отделни антибиотици) преди прилагането им.

3. Антибиотиците не лекуват пряко вирусни заболявания като КОВИД-19 и грип. Те повлияват бактериални инфекции или предпазват развитието на бактерии при увреждане на организма от вирусите. Леките симптоми при КОВИД-19 и грип не са показания за прилагане на антибиотици.

4. Всеки антибиотик се прилага определена доза, път на прием и продължителност на лечение.

Разумната употреба на антибиотиците е медицинско изкуство, което може да ограничи развитието на антибиотичната резистентност и да намали заплахата за общественото здраве.

Източник: Медицински университет Пловдив

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.