Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети апостол Матей, празнуват данъчните

На 16 ноември църквата почита Св. апостол и евангелист Матей. На днешния ден, освен имениците празнуват и данъчните служители.

Св. Матей е един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия - Евангелие от Матей. Като светец се чества от Православната църква на 16 ноември и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли), а от Римско-католическата църква - на 21 септември.

Матей е роден в гр. Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на данъци (митар) за властника на Галилея - Ирод Антипа. Според Евангелието от Матей  на брега на Тивериадското езеро, там, където се събирали данъците, Иисус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Иисус Христос.

По преданието проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. Умира като мъченик. Изобразява се от 4 век символично в тетраморфа като човек или ангел.

Имен ден празнуват всички с името Матей.

С постановление на Министерския съвет от февруари 1991-ва данъчната администрация е създадена като самостоятелна структурна единица. Няколко месеца по-късно са назначени първите данъчни служители.

c