Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Съдът заседава по делото за законността на стачката в МБАЛ Добрич

За днес в Окръжния съд в Добрич е насрочено поредно заседание по делото по иска на МБАЛ Добрич за обявяване на стачката на медицински специалисти в здравното заведение за незаконна.

Точно преди седмица се състоя първото заседание, на което не бе даден ход на делото поради двама нередовно призовани ответници. Тогава МБАЛ-Добрич оттегли исковете си срещу 52-ма от общо 136-те ответници.

Ответниците по делото са служители на лечебното заведение, които са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. В исковата молба се излагат твърдения за незаконност на обявената ефективна стачка и провежданата предупредителна стачка. Според директора няма колективен трудов спор, работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците, не са проведени преговори между работниците и работодателя преди началото на стачката, липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от служителите в дружеството.

Д-р Георги Желязков: Въпреки стачката, МБАЛ Добрич работи нормално

В момента в болница върви ефективна стачка, основното искане на която е увеличаване на основните възнаграждения на медицинските специалисти и достигане до нивата на националното отраслово споразумение – 1 500 лева.

c