Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Решено: От днес здравните власти отменят задължителните Covid мерки

През вчерашния ден е решено, че от днес (16 ноември) се отменят всички действащи до момента задължителни COVID мерки. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

Проф. Кантарджиев обяви, че решението е взето на 15 ноември на консултативен съвет при здравния министър, предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус. Очаква се в рамките на днешния ден Министерство на здравеопазването да публикува заповедта за отпадането на Ковид мерките.

"Това не означава да престанем да си мием ръцете. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора."

Предупреждението на здравните власти за продължаваща строга лична хигиена, е настъпващото студено време, респективно - очаквания ръст на респираторните заболявания.

Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А. Жена на 42 г. е първият пациент с грип H3N2.

„Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия. В тази връзка противогрипните ваксини са силно препоръчителни. Вече има грипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която капе в носа."

Припомняме, че за първи път Ковид мерките бяха въведени в България на 13 март 2020 година, само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас.

c