Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

От полето до трапезата – колко излиза киселото зеле тази година в Добруджа

В условията на висока инфлация и все повече трудности пред домакинствата проверихме на каква цена  може да приготвим традиционното кисело зеле.

Най-масовата рецепта включва зеле, най-често от сортовете Кьосе и Чиърс, както и саламура от питейна вода и едра кристална, най-добре морска, сол. Някои  добавят царевица, лук, червено зеле и хрян.

Посетихме известното със своите производители на зеле село Батово и разговаряхме с тях. Те отчитат спад в търсенето на зеле за зимнина. Споделят, че тази година се купуват между 10 и 20 зелки, докато предходни години за зимнина добруджанци са купували 40 до 80 зелки. Отчитат слаба година, както при зелето, така и при други традиционни култури за сезона, като праз лук. Клиентите тази година са по-малко, а цените по-високи.

Петя Петрова споделя впечатления, че цените в града са по-високи, но гражданите не са готови да пропътуват 30-ина километра, за да купят зеле директно от полето, току-що откъснато и със сигурен произход.

Преди в производството са участвали и млади хора, но днес много от тях отказват да запретнат ръкави и да помогнат в семейния бизнес.

Цената на полето е 1 лев за килограм, но се очаква с времето да варира. По-високата цена тази година се дължи както на ограниченото предлагане така и на увеличените разходи за гориво, вода, труд, торове и препарати.

Субсидията за зеленчуците в България е несъизмерима с тази в Западна Европа. В резултат на това вносното зеле, дори  с транспортните разходи и такси,излиза по-евтино от родното. Занижени контрол по границите пък не гарантира качеството на вносната земеделска продукция.

В масовите хранителни магазини цената на зелето е между 1 и 1,20 лв. за килограм. Цената на солта също е по-висока от предходни години и килограм вече струва 1,10 лева.

Цената на готовото зеле варира между 2,46 и 2,89 лв .за килограм, в зависимост от разфасовката, качеството и дали зелето е нарязано или не.

Цената за приготвянето на зеле в домашни условия по сметки за най-масовата рецепта излиза около 1,50 лв., но трудът и времето които трябва да се отделят за приготвянето трудно се изчисляват. Ако домакинствототрябва да закупи и нови стъклени буркани за зимнината си, цената на киселото зеле вече става между 1,50 и 2,89 лв. за килограм. 

Социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич произвежда както ранно, така и късно зеле, подходящо за зимнина. Председателят на фондацията „Свети Николай Чудотворец“ Мария Методиева споделя, че сортовете, които ползват в предприятието са по-издръжливи, какъвто не е традиционният Кьосе, който, поради липсата на институт в България, който да произвежда семена, с годините е станал хибриден и с висок процент на некачествена продукция. Сортовете, които използват в “Чудната градина” са на "Синджента", най-често Есказу.

От "Чудната градина" продават продукцията си, както на фермерския пазар в Добрич, така и на редовни клиенти, които посещават предприятието за младежи с интелектуални затруднения. Понякога правят и по-големи доставки извън града. Цената на килограм зеле е 1,20 лв., но има зелки, които не са в достатъчно добър търговски вид и се предлагат по 0.60 лв./кг. Отглеждат зеле от 4 година, като тази година насажденията са около 1,5 дка.

Преслав НЕЙЧЕВ

c