Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Областният управител ще внесе в МЗ исканията на стачкуващите от МБАЛ Добрич

Здравко Здравков пое ангажимент да представи исканията на стачкуващите пред Министерството на здравеопазването. Кметовете на общините заявиха подкрепа относно исканията на протестиращите и категорично одобриха предприетите от ръководството на лечебното заведение действия

Областният управител Здравко Здравков пое ангажимент да представи исканията на протестиращите медицински сестри пред Министерство на здравеопазването, след като те бъдат внесени по надлежния ред в Областна администрация Добрич. Той изрази подкрепата на кметове, участвали днес в работно заседание, по отношение на исканията и посъветва протестиращите да запознаят и народните представители от региона, защото именно в Народното събрание се правят промени в законодателството и се приема бюджетът на страната. Не на последно място областният управител заяви, че в най-скоро време ще бъде проведена среща, в която ще бъдат поканени за участие представители и на другите синдикални организации в МБАЛ Добрич, за да бъде чуто и тяхното мнение по казуса, защото болницата е на всички граждани на областта.

Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация след проведеното днес по инициатива на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов работно заседание на миноритарните акционери в „МБАЛ – Добрич“ АД. В него участва и областният управител Здравко Здравков.

Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков представи кратък отчет за приходите и разходите за тригодишен период – от 2019 г. до 2021 г., както и за периода януари 2022 г. – септември 2022 г. Той запозна представителите на общините с казуса, породил напрежение, водените преговори и постигането на договореност. Подчерта, че 95 на сто от прихода на болницата се формира от клинични пътеки, чиято цена е увеличена само с 25 %. Въпреки това, при направени разчети е договорено и подписано в отрасловия колективен трудов договор увеличение на заплатите – 37 % по-висока заплата за медицинските сестри и 40 % - по-висока заплата за лекарите.

„Това е максимума, който можем да си позволим и болницата да бъде стабилна. В противен случай – по-високи заплати, се крие сериозен риск до една година болницата да фалира“ – категоричен е изпълнителният директор.

След като се запознаха с отчета, кметовете категорично изразиха становища, че ръководството на болницата е постигнало максимални резултати по отношение договорените възнаграждения в интерес на заетите медицински специалисти и изразиха надежда, че това ще спомогне за привличане на млади лекари, медицински сестри и друг персонал в МБАЛ Добрич.

          Участниците в работното заседание се срещнаха с представителите на стачкуващите медицински специалисти и техният адвокат г-жа Детелина Симеонова. След дебат по темата, в който протестиращите и представляващият ги юрист изложиха исканията си - 1500 лв. основна заплата за медицинските сестри, се стигна до решение от двете страни разговорите да продължат до намиране на консенсусно споразумение.

c