Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Американски инвеститор в Добрич стана почетен консул на България в Юта

Президентът за Северна Америка на компанията за производство и търговия с етерични масла „doTERRA International” Кърк Джоуърз е назначен за почетен консул на България в град Прово, САЩ.  

На заседанието си днес Министерски съвет прие решение за откриване на консулство на Република България в САЩ със седалище в град Прово и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Юта.

Кърк Джоуърз е член е на адвокатските колегии на Вашингтон, окръг Колумбия; щата Юта; Върховния съд на САЩ; Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия; Десети окръжен апелативен съд на САЩ.

От 2015 г. започва работа в корпорацията за производство и търговия с етерични масла „doTERRA International”. От правителството посочват, че той има  съществен принос за успешното разрастване на дейността на корпорацията на територията на Европа, в това число и в България, която многократно е посещавал.

През 2015 г. е създадено дъщерно дружество на „doTERRA International” - „Esseterre България”, чието седалище се намира в гр. Добрич. Към момента то е сред 300-те компании с най-големи приходи в България. В резултат от своята цялостна активност „doTERRA International” е един от големите американски инвеститори в България. По отношение на износа от страната за САЩ за 2020 г., корпорацията заема трето място с обем от порядъка на 100 милиона щатски долара.

Служебното правителство посочва, че назначаването на почетен консул на България в град Прово, щата Юта, ще допринесе за разширяване на контактите с местната администрация и по­-нататъшното задълбочаване на отношенията със САЩ в ключови за страната ни области като двустранната търговия, инвестициите, туризма, информационните технологии, науката, образованието и културата.

c