Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За 25 самотни възрастни социална хора институция в село край Крушари стана дом

В едно от най-малките села на общината, в една от най-малките общини в областта, се намира Домът за стари хора „Света Петка“. Селото е Добрин, общината е Крушари. Двадесет и пет самотни възрастни са избрали институцията за свой дом. Някои от тях – за да избягат от самотата, други поради семейни драми, трети – като изход от нежеланието си да живеят сами, па макар и с всеотдайни близки.

Бюджетът на Домът за стари хора се определя от държавата. За 2022 г. той е достатъчен, за да бъде подсигурено отопление, изхранване, работни заплати за персонала, подмяна на част от обзавеждането и всичко необходимо за една къща, макари наречена Дом. Средства се намериха и за кратки екскурзии до морето, до общински празници и фестивали.

За възрастните хора грижи полагат десетина души – триста шестдесет и пет дни в годината, двадесет и четири часа в денонощието.

И макар че нищо не може да замести родния дом, хората от персонала се стараят нищо да не липсва на домуващите – имат винаги топла храна, медицинска грижа, лично пространство, общи кътове за раздумка, за споделяне или просто да помълчат заедно в общата си съдба.

Днес започва Рождественският пост, време преди всичко за кроткост и смирение. Време, в което ако видиш беден, даваш. Ако срещнеш нещастен – утешаваш. Ако на пътя ти застане човек в нужда – помагаш. Старите хора в Дома в Добрин имат всичко, което една институция може да им даде.

По празниците обаче имат нужда някой като нас да отвори врата им, да поседне с тях на чаша чай, да изслуша житейските им истории.

Всеки наш жест на внимание, тези нечии бащи и майки ще помнят до следващата Коледа. Човещината превръща сградата в Дом. Доброто се връща.

Димитрина ПЕТРОВА

c