Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Проф. Илко Гетов: Много по-рационално е да се ваксинираш, отколкото да боледуваш и преминеш през дълъг пост ковид

Той може да засегне всички органи, казва професорът

Проф. Илко Николаев Гетов завършва Фармацевтичен факултет на ВМИ – София през 1988 г. От 1997 г. е асистент/гл. асистент, от  2005 г. доцент, а от 2013 г. професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“. Защитава докторска дисертация по научна специалност: Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията на тема „Фармакоепидемиологични проучвания върху употребата на антибиотици и психотропни лекарства“. Притежава  специалности по Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика, Клинична фармация и Болнична фармация придобити по линия на СДО в МУ-София и МУ-Варна. Понастоящем заема длъжност професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“ и е Председател на Общото събрание на Фармацевтичен факултет за мандата 2021-2025.

Проф. Гетов, как очаквате да се развие разпространението на COVID-19 през  следващите месеци? Според Вас, можем ли да очакваме нови вълни?

Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка в страната, Европа и повечето държави в света. Това обаче не следва да действа успокоително и да притъпява вниманието на здравните власти и на населението към разпространението на КОВИД-19 поради приближаването на студените зимни месеци и идентифицираните нови подварианти на вируса. Към момента се отчита повишаване на заболяемостта в държавите в северната част на Европа, някои провинции в Китай и други азиатски държави. Вариантите на вируса, обект на проследяване и притеснение, са най-вече BQ.1 и BQ.1.1, които вече набират скорост на нашия континент.

Студеното време и все по-честото събиране на големи групи хора ще се отрази ли на развитието на вируса?

Задължително. Двата фактора, каквито са студеното време и събирането на големи групи в затворени помещения, са рискови за по-бързото разпространение на всички вирусни инфекции. И нещо повече -  имаме 100% присъственото обучение и наличието на различни циркулиращи вируси – КОВИД, сезонни и т.н.

Защо е препоръчително поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19?

Поставянето на бустерни дози от одобрените и налични ваксини е силно препоръчително по няколко причини. На първо място те поддържат засилен имунитета на хората срещу коронавируса, предотвратяват развитието на тежка клинична картина при заразяване и не на последно място водят до рязко намаляване на смъртните случаи. Със сигурност най-добрият имунитет е комбинирания – придобит след ваксинация и след преболедуване. Последните клинични данни за ваксинална ефикасност показват, че имунизация с комбинираните ваксини срещу ВА.4 и ВА.5, на фона на завършен курс и/или преболедуване, постига над 95% защита, вкл. и срещу новите подварианти на вируса.

Имат ли странични ефекти ваксините? Какви са наблюденията в тази посока у нас и по света?

Ваксините, както всички лекарствени продукти, имат нежелани реакции, болка на мястото на апликацията, леко неразположение, главоболие и всички те подробно са описани в продуктовата информация, която е налична на български език, на сайтовете на Европейската и Българската агенции по лекарствата. Тежките нежелани реакции са с много ниска честота или дори единични случаи. В европейската база данни например по-малко от 1 случай на 10 000 ваксинирани е възможно развитие на миокардит и перикардит. Данните показват, че при поставени над 4,5 млн. дози в страната, нямаме нито един подобен случай. Следва да се прави сериозна преценка за риска за всеки пациент индивидуално и това е част от протокола за ваксинация.

Какво бихте казали на тези, които все още се колебаят да се ваксинират?

Ваксинирането срещу КОВИД-19 е право на личен избор, преобладаващата част от гражданите на ЕС избраха да се ваксинират и благодарение на достиженията на медицината и фармацията, можем да кажем че пандемията е прекършена и все повече се приближаваме към опашката й. Много по-безобидно, евтино, рационално и сигурно е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш с резултат напр. дълъг пост ковид, който може да засегне всички органи и системи на човешкото тяло, да продължи 6 до 18 месеца и да наруши съществено и трайно качеството на живота. Ваксинираните в света сме вече преобладаващата част от населението, разбира се с различни ваксини, според разрешените и налични във всяка отделна държава и това ни прави по-свободни.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

c