Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От днес за миряните започват Коледните пости

От днес, 15 ноември (вторник) започва 40-дневният Рождественски, познат още като Коледен пост, който завършва в деня, когато християните посрещат Бъдни вечер, 24 декември.

Според канона на Българската православна черква Коледният пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост (Великднески).

Духовните наставници препоръчват на болни, бременни и кърмачки да постят при облекчени условия, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен за духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември - Рождество Христостово. Това е станало сравнително късно - през XII век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Иисус Христос.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември (включително) спазващите канона миряни се придържат към консумация единствено на растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава консумацията на безгръбначни твари (охлюви, миди и октоподи), които също се приемат за постни храни.

Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се позволява на трапезата да има и риба.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", защото се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло, благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Духовните наставници учат, че не е фатално ако не се спазва стриктно хранителният (физически) пост, а по-скоро човек трябва с делата си да демонстрира, че ежедневно полага усилия да укрепва своята вяра и искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, както и да потърси опрощение от Създателя.

c