Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ден за борба с диабета '22: Да бъдем информирани, за да можем да се предпазим

14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета. Отбелязва се от 1991 г. по инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация.

Мотото на деня за 2022 г. е: "Да бъдем информирани, за да можем да се предпазим".

С резолюция A/RES/61/225 от 20 декември 2006 г. Общото събрание на ООН признава диабета като хронично, инвалидизиращо и скъпо за лечение заболяване и определя 14 ноември да се отбелязва като Световен ден на диабета от 2007 г.

Датата е определена във връзка с годишнина от рождението на Фредерик Бантинг (1891) - канадски хирург и физиолог, открил заедно с шотландския физиолог Джон Маклауд инсулина. На 27 юли 1921 г. те за първи път изолират инсулин и доказват лечебното му действие при диабет. Двамата получават Нобеловата награда за физиология или медицина за 1923 г. Те работят заедно с канадския физиолог Чарлз Бест, който по време на откритието не присъства и заради това не е удостоен с наградата. Менторът му Фредерик Бантинг поделя с него своята част от паричната й стойност и публично му изказва благодарност за работата.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. В България около 519 хиляди души са диагностицирани с диабет. Предполага се, че други 134 хиляди още не знаят, а над 230 хиляди са в състояние на предиабет.

Около 7 милиона души по света се разболяват от диабет всяка година, от тях 70 000 са деца.

За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено.

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. В този етап състоянието все още е обратимо и с правилна диета и смяна на начина на живот човек може никога да не развие диабет.

Основните рискови фактори за захарен диабет:

  • наднорменото тегло
  • наследствената обремененост

Лекарите съветват: Редовно ходене пеш (поне 30-ина минути дневно) спомага с 35-40% за намаляване риска от диабет.

c