Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

МОН: И в най-малкото българско училище ще има STEM център

снимка: dailymom.com

2240 училищни STEM кабинета предстои да бъдат изградени в цялата страна. Средствата са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Реализацията е заложена в проекта „STEM центрове и иновации“, чийто напредък беше представен от заместник-министъра на образованието и науката Надя Младенова и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в присъствието на Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

„Инвестициите са насочени както към модернизиране на сградите, така и към изграждане на STEM центрове във всяко училище. "Ще има средства и за най-малкото населено място, за най-малкото училище, за най-малкото село в страната", обясни Надя Младенова.

"Мисля, че тези две инвестиции се допълват прекрасно, за да можем след няколко години да достигнем такова ниво на дигитализация и модернизиране на нашата образователна система, каквото ни се иска да видим“, добави зам.-министърът на образованието и науката.

„Целта на този проект е да зададем нова основа на българското образование във всички български училища както за учениците, така и за учителите“, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов. По думите му така страната ни ще използва потенциала си и ще имаме възможност да бъдем на световно ниво в науката и изследванията.

„Ще можем да имаме учени, които са уважавани в целия свят. Надяваме се да имаме и бъдещи нобелови лауреати“, посочи Атанас Пеканов.

"Беше изключително вълнуващо да видим как наистина може Планът за възстановяване и устойчивост да приближи науката до децата, така че учениците да могат да се учат практически в нови лаборатории“, коментира Селин Гауер.

източник: пресцентър на Министерство на образованието и науката

c