Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

След ремонт на помещенията в Добрич започва създаването на център „Музейко”  

След сключен договор и многобройни присъствени и онлайн срещи с представители на “Музейко” ЕООД, гр. София са изработени и приети от община Добрич дизайн концепция, графичен дизайн, детайлен дизайн на инсталациите, включващ интериорен дизайн, дизайн на отделните тематични зони, производствен бюджет и анализ на оферти за производство на инсталациите. След приключване на ремонта на помещенията, ще се пристъпи към реализиране на проекта.

Това съобщиха от Община Добрич в отговор на запитване на Про Нюз Добрич.

По информация на Про Нюз Добрич центърът ще се помещава в бившата сладкарница в Драматичен театър „Йордан Йовков”.

Стремежът ни е центърът да стане модерно интерактивно пространство за неформално учене чрез игра, което ще допълва знанията в училище, ще вдъхновява децата да откриват и развиват своите интереси и умения, ще ги кара да се забавляват и ще им дава възможност да общуват по нов начин със своите родители, посочи преди време кметът Йордан Йорданов.

Детски научен център „Музейко” има в София от 6 години. Той е създаден по модела на детските музеи в САЩ, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за развитието на детския мозък и начина на учене при децата в различни възрасти. Изграден е по инициатива на Фондация „Америка за България“, с първоначална инвестиция от 20 милиона щатски долара.

Първият детски музей отваря врати през 1899 г. в Бруклин, а скоро се появяват такива и в Бостън (1913), Детройт (1917) и Индианаполис (1925). Основна позиция на тези институции е необходимостта от пространства, специално създадени да вдъхновяват децата и ориентирани към техния живот, проблеми и потребности. Често детските музеи не притежават собствени колекции, но предлагат нарочно разработени игри, които стимулират любопитството и творческото начало у децата.

Създателите на детските музеи вярват в огромното значение на играта за реализирането на пълния потенциал на децата. Те приемат за своя мисия създаването на специално време за игра. Детските музеи са място за съвместно активно и ефективно прекарване на време на децата с техните родители и учители, като дават възможност за забавление и игра в общи пространства.

Цялото съдържание на „Музейко” е създадено от водещи учени, педагози и дизайнери и е съобразено със съвременните тенденции в образованието. Разработките се базират на теориите за учене чрез игра и приложни дейности, множествена интелигентност, сугестопедия и други техники за ускорено учене и разгръщане на потенциала.

c