Водещи новини Здраве

Председателят на БЛС: Болницата в Добрич е изправена пред риск от затваряне

Има риск от затваряне на болниците, каза д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС . „Някои болници ще затворят изцяло, най-страшното е когато затворят областни болници като тези в цяла Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич. Това са болници, които едва се справят и не могат да увеличат заплатите, така че да задържат специалистите. В още по-тежко положение са общинските болници. И сега в над 80% от тях Фонд “Работна заплата” е на 80%.”заяви той.

“Когато медиците разберат, че има пари, но не им ги дават, ще има протести, Не са виновни директорите, пари има, но не ви ги дават”, бе категоричен той.

Правят се опити парите за здравеопазване да не достигат до лекари и пациенти, каза д-р Маджаров и допълни, че има хора, които чувстват себе си като първа инстанция.

Парламентът е гласувал един бюждет, обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в крайна сметка се формира излишък, който не стига до тези, за които Народното събрание е определил, заяви д-р Маджаров.

„НЗОК разглеждат себе си като спестовна институция. Законът за здравното осигуряване не й казва това. Той казва, че в рамките на бюджета, гласуван от НС, те трябва да осигурят качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не самостоятелно, а съвместно с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз”, бе категоричен лекарят.

По думите на д-р Маджаров, предвидените средства, които не се получават, са средства, които са насочени към здравните заведения и голяма част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на болниците разчитат, че ще получат тази икономия, за да увеличат заплатите, затова не може да бъдат обвинявани, че това не се случва, каза той.

Той поясни, че самата Здравна каса е заявила, че ще има икономия от около 118 млн., без да се взема предвид резервът, който също включва здравни вноски. Този резерв трябва да отиде при изпълнителите на медицинска помощ и тези, които са доставили лекарства, каза той.

„Няма диалог, ние бяхме използвани като прикритие за решенията на НЗОК”, изрази мнение д-р Маждаров.

От създаването на Здравната каса досега винаги е имало комуникация, но сега се наблюдава едноличен стил на управление, каза той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.