Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Заповед: До 16 ноември посещението на лечебни заведения, само с маска

снимка: stocksnap.io

Здравните власти в страната обявиха поредното едноседмично удължаване на изискването за носене на предпазни маски за лице, при посещение на лечебни заведение. Със своя Заповед служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев разпорежда действието на противоепидемичната мярка да продължи да се прилага до 16 ноември 2022 г.

Носене на персонални предпазни маски се изисква и при посещение в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Като и до момента, изключение се прави единствено за децата до 6-годишна възраст.

Продължава да е в сила и изискването за спазване на дистанция от метър и половина, когато има струпване на хора на открити обществени места, както и възможността за организиране на работния процес от дистанция.

Като мярка за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция продължават да са в сила и изискванията за:

  • извършване на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни
  • мониторинг за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване 

Заповед РД-01-570/09.11.2022 г. на служебния министър на здравеопазването

c