Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Представители на „Подкрепа“ и КНСБ от област Добрич ще се включат в големия протест в София

Представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ от област Добрич ще се включат в протестния митинг и автошествие в София, организирано от синдикатите. Очаква се около 40 души от Добрич, от ДЗИ-Ген. Тошево и от други общини да участват в протеста, който ще започне в 11.00 часа пред Парламента. Час по-късно шествието с около 600 автомобила ще премине по булевардите в столицата.  

Действията на двата синдиката са с настояване за по-високи доходи, приемане на бюджет 2023, подкрепа на енергийно уязвимите потребители в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните и трудови права на работещите хора.

На съвместна пресконференция днес представители на двата синдиката от Добрич изложиха исканията им, както и данни за областта.

Медицинските специалисти от функциите здравеопазване, финансирани от бюджетите на общините, в област Добрич през 2022 година са получили увеличение на заплатите от 27% до 33% в различните общини. В община Добрич в ученическото и детското здравеопазване са достигнати нива от 1 500 лв., а в детските ясли – 1 600 лв.

В делегираните от държавата дейности в сферата на социалните услуги през тази година увеличението е с 15-30%. В местните дейности увеличението е по-малко - 5-10%, тъй като те се финансират от местните данъци и такси и не може да се догони инфлацията. В образованието основните заплати са увеличени средно с 18% на педагогическия персонал, а на непедагогическия – с 12-14%, посочи експертът от КНСБ Добрич Славяна Димитрова.

През второто тримесечие на годината средната работна заплата в областта е нараснала с 18% в сравнение с 2021 г. Областта е на 18 място в страната по показател средна работна заплата.

От „Подкрепа“ настояват за увеличение на стандартите в сектора на социалните услуги, 20% увеличение на разходите за персонал в общинските администрации, 30% ръст на заплатите в публичния сектор.   

От КТ „Подкрепа“ искат допълнителни средства за гарантиране на медицинските дейности. Регионалният председател Маргарита Евтимова припомни, че в МБАЛ Добрич не бе достигнато нивото по браншовия КТД. Тя съобщи, че в болницата синдикатът има над 20 членове. Във връзка със стачката там тя бе категорична, че не се оказва натиск над медицински специалисти да се откажат от стачните действия и да се присъединят към подписания КТД между „Подкрепа“ и МБАЛ.

В частния сектор в област Добрич „Подкрепа“ няма структури, а КНСБ има организации в сферата на услугите, търговията и транспорта.

Исканията в общата декларация на КНСБ и КТ „Подкрепа“ можете да видите ТУК .

c