Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В съда в Добрич започна делото на МБАЛ срещу 136 стачкуващи сестри и санитарки

В Окръжния съд в Добрич започна делото, образувано дело по искова молба на „Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД срещу 136 медицински сестри и санитарки. С него директорът на лечебното заведение иска предупредителна стачка, обявена на 13 октомври, да бъде обявена за незаконна.

Ответниците по делото са служители на лечебното заведение, които са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. В исковата молба се излагат твърдения за незаконност на обявената ефективна стачка и провежданата предупредителна стачка. Според директора няма колективен трудов спор, работодателят не е уведомен писмено за исканията на работниците, не са проведени преговори между работниците и работодателя преди началото на стачката, липсва надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от служителите в дружеството.

Да подкрепят колегите си в Съдебната палата дойдоха и медици, които са участвали в предупредителната стачка, но не са били призовани от ръководството на болницата.

„В съда има и сестри, които не са призовани по делото, но идват в подкрепа на колегите си. Има колеги, които са участвали в стачката, но незнайно защо не са призовани. Има пък други, които са призовани по два пъти. Не можем да разберем какво се случва и как така избирателно се призовават хора, които според директора са участвали в тези предупредителни стачни действия“, съобщи пред журналисти Мая Илиева – председател на Синдиката на българските медицински специалисти, организатор на стачката.

По думите й има и лекари, които са получили призовки, но са малко. „Защото в един или друг ден много от тях бяха долу при нас, изразиха своята подкрепа. Но е много интересно защо те не получиха призовки“, каза Илиева. Тя съобщи, че със съответните институции ще се прави опит да се провери дали те са били материално стимулирани.

c