Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шефът на МБАЛ Добрич: Утре ще стачкуват само 15 души, болницата ще работи нормално

Няма отделение, в което 100% от медицинските специалисти ще стачкуват ефективно, бе категоричен пред Про Нюз Добрич директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков. Утре е първият ден на стачка, която обявиха медицинските специалисти. В същото време днес  Окръжният съд в Добрич не даде ход на делото по искова молба от МБАЛ за обявяване на стачката за незаконна и го отложи за 16 ноември. От призованите в съда 136 ответници, исковете срещу 52 бяха оттеглени, защото те са се отказали от стачните действия. Според д-р Желязков те вече не са 52, а над 80.

Д-р Желязков посочи, че за утрешния ден списъкът на стачкуващите наброява 15 души.

„Според решението на арбитражната комисия трябва 24 часа преди стачните действия да се заяви списъкът на хората, които ще стачкуват в съответния ден. Заявените официално бройки за утрешния ден са 15. В болницата работят 525 човека, към настоящия момент това са 15 души, които ще упражнят своето законно право да стачкуват. Това по никакъв начин няма да се отрази на дейността на болницата, тя ще работи с нормалния си ход“, заяви директорът на МБАЛ.

Той каза още, че от предварителния списък от 115 души за стачката, над 80 човека вече са подали писмено заявление, че се разграничават от стачните действия, вкл. откази са получавани и днес.

Д-р Желязков припомни, че преговорите за КТД в болницата са продължили четири месеца и половина, като са направени осем срещи за обсъждане на трудовите възнаграждения. „Това, което искат по отрасловото КТД (1500 лв. заплати за медицинските специалисти) е страхотно, но няма финансов ресурс това да бъде осъществено в МБАЛ Добрич, без да има трайни финансови последици за бъдещето на болницата. Това което постигнахме по КТД – 40% увеличение, това в момента може да си позволи нашата болница. Даже тя е една от малкото в страната, която може да си го позволи“, заяви той и добави:  

„С настоящото финансиране, при тези клинични пътеки такова увеличение на възнагражденията не може да се осъществи. Ако има допълнително финансиране, ако има едни европейски, балансирани, добре обосновани клинични пътеки, в които медицинският труд да е добре остойностен, нямам нищо против да постигнем исканите заплати. Но към днешния ден не можем.“

Той отказа да коментира обвиненията, че в болницата е оказван натиск над медици да се откажат от стачката. Смята, че медицинските сестри са подведени.

 „За мен като работодател, единственият начин да докажа незаконността на тази стачка, бе да го направя в съда. Аз не искам да го правя, но те са провокирани да подкрепят стачката, без да са запознати какви са последствията. Има стачен комитет, който е трябвало да ги предупреди. Затова над 80 души се отрекоха от стачката“, каза д-р Желязков.

c