Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мая Илиева: Утре започва ефективната стачка в болницата в Добрич

От утре, 10 ноември, започват ефективните стачни действия в МБАЛ-Добрич, съобщи пред журналисти Мая Илиева – председател на Синдиката на българските медицински специалисти, организатор на стачката.

По думите й през последните дни се оказва огромен натиск върху работещите в лечебното заведение. „Подават се някакви заявления – за отказ от стачка, в замяна на това те ще бъдат изтеглени от списъците за съда-. Новото от днес е, че ръководството на болницата иска писмен отказ от членство в Синдиката на българските медицински специалисти. За мен това е някакво безумие, защото, и членството в синдикат, и участието в стачка, са права, дадени по закон. Това е право, което няма как да бъде отнето“, каза Мая Илиева.

Тя посочи, че дори тези медици, които в страха си са подписали отказ, ако размислят, могат да стачкуват. „Никой няма как да ги спре или задължи по някакъв начин да не участват в тази стачка“, подчерта синдикалният лидер.

Тя е категорична, че има отделения, където 100% от медицинските специалисти са заявили желание да стачкуват ефективно.  

Относно това как ще се осъществи ефективната стачка в МБАЛ-Добрич от утре тя обясни: „Колегите, които са по график, няма да работят. Директорът е задължен да осигури техни заместници, тъй като такова е предписанието на Арбитражната комисия. В звената, за които той не може да осигури заместници, и се наложи хората да нарушат правото си на стачка, той трябва да заплати дежурството, плюс 100 лева допълнително. Те ще стоят на работните си места по график, тъй като болницата трябва да работи по спешна и неотложна помощ. Така че, когато дойде пациент, и не е изпратен друг човек, който да замести стачкуващия, то стачкуващият ще работи и за това ще му се заплаща“, обясни Илиева.  

c