Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Адвокатът на стачкуващите в МБАЛ Добрич призова за споразумение и туширане на проблема

За среща за сключване на споразумение между стачкуващите в МБАЛ Добрич и работодателя и за туширане на проблема се обяви адвокатът на медицинските специалисти Детелина Симеонова. Припомняме, че днес Окръжният съд в Добрич не даде ход на делото по искова молба от МБАЛ за обявяване на стачката за незаконна и го отложи за 16 ноември. От призованите в съда 136 ответници, исковете срещу 52 бяха оттеглени, защото те са се отказали от стачните действия.

„Никой не е очаквал, че в нашия град директорът на многопрофилната болница ще заведе иск срещу стачкуващи или протестиращи. Считам, че въпросът е изключително важен за област Добрич, за всички хора, които живеят тук, защото ние искаме да има болница. От 136 призовани в съда, исковете бяха оттеглени от 52-ма, върху които се твърди, че е имало упражнен натиск, за да оттеглят участието си в стачката и делото да се прекрати по отношение на тях. Това е несериозно от страна на директора, защото в един такъв спор следва да се постигне консенсус. Хората искат повишение на заплати.

Това, което ние искаме, е среща за сключване на споразумение, за туширане на проблема, с оглед работата на нашата болница. Всички имаме нужда от тази болница, от медицински сестри, от целия този персонал, защото разликата в заплащането на този вид персонал и лекарите е изключително голяма – от порядъка на 3-4 000 лева месечно“, заяви Симеонова.

По думите й е спазен е законът при обявяване на символичната стачка. Защитата счита, че предупредителните едночасови стачни действия не са осъществени, защото от страна на болницата не са предприети действия по заместването на тези хора. „Когато ти направиш искане за предупредителни действия и представиш график, в който се упоменават лицата, които няма да изпълняват своите задължения, означава работодателят да представи друг график кои следва да заместват тези лица. Такъв график от работодателя не е представен. Това означава, че те не са прекъсвали своите трудови задължения. И затова говорим са символична стачка“, изтъкна Симеонова.

Според нея е прецедент работодател от болнично заведение, при липса на всякакви кадри, да не се стреми чрез преговори да задържи кадрите, а да заведе дело срещу тях.

„Аз се надявам на разговор, даже се обадих на кмета на Добрич Йордан Йорданов да осъществи среща с кметовете на общините в областта, тъй като общините са акционери в МБАЛ, за туширане на проблема и постигане на съгласие. Той пое този ангажимент“, добави Симеонова.

c