Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Рекорд - 50-килограмови кюфтета и тон руска салата приготви Ути в Ген. Тошево

50-килограмови кюфтета и тон руска салата. Рекордът беше сготвен днес от кулинарния водещ Ути Бъчваров по време на Фестивала на сармата и кюфтетата в Генерал Тошево, който се завърна след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Най-голямата сърма е добруджанската. В Добруджа всичко е голямо, заяви Ути. Той и помощниците му замесиха и изпекоха три гигантски кюфтета от по 50 килограма. Имаше огромно количество руска салата за гарнитура, както и сарми. Разчетите на Бъчваров бяха количеството руска салата да е цял един тон.

През 2015 година Ути Бъчваров  измайстори свое собствено уникално барбекю. Огромното изобретение е високо 5 метра и тежи цели 2 тона. На готвача му е отнело близо година за да го изработи.

На него може да се пече цяло теле или гигантска погача. За едно зареждане са необходими 50 кг дървени въглища. Именно на негоднес бяха изпечени кюфтетата рекордьори. От тях, както и от другите вкусотии, измайсторени от Ути и екипа му, успяха да опитат насъбралите се гости и жители на града.

На Димитровден по стар стил празнува Генерал Тошево, като съчетава празника и с Деня на строителите, които изграждат селището в края на VI век, когато България все още е под османска власт. Празникът е посветен на добруджанската земя и нейната щедрост.

6D кино, аркади игри, скара, мини лунапарк, детски игри, множество сладкарски сергии, блъскащи се колички и много други малки павилиончета за играчки, сувенири и векторни бяха сред допълващи богатата програма на фестивала.

А програмата включва също концерт на група Сигнал, подгрявани от младежите от ПГЗ "Тодор Рачински" от Генерал Тошево и СУ "Св. Климент Охридски" от Добрич. Програмата ще завърши със светлинно шоу организирано от Младежкия общински съвет към Община Генерал Тошево.

"С началото на зимата и приготвянето на киселото зеле сармата и кюфтета стават основна храна в тошевския дом," сподели за Про Нюз Добрич д-р Яна Бонева, председател на Общински съвет Генерал Тошево.

Д-р Бонева желае здраве, берекет, задружност и късмет не просто на жителите на Генерал Тошево, а на семейството на Генерал Тошево, защото точно това са жителите на града – едно голямо семейство.

c