Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Прогноза: Между 100 и 120 лева ще бъдат масовите ренти в Добруджа тази година

Рентите в Добруджа тази година ще бъдат на нивата на миналогодишните и ще са между 100 и 120 лева, коментират земеделци. През 2021 година средното ниво, отчетено от статистиката, беше 108 лева за област Добрич, а най-високото от 128 лв. бе регистрирано в Балчик. През тази година въпреки високите разходи за производство се очаква размерът на рентите да се запази.

„Рентата не е обвързана с разходите, които имаме, тя е обвързана с приходите. Голяма част от договорите за ренти в Добруджа са за 30% от произведената продукция. Ако аз произведа 100 единици, 33 от тях отиват за арендодателя, независимо от това колко е себестойността на продукцията. Тежестта на себестойността стои единствено и само върху арендатора. Тя е грижа на човека, който обработва земята. Това са рисковете на нашия бизнес“, коментира Радостина Колева, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й добивите тази година са по-ниски от 2021 г., но цената на продукцията е около 10-15% по-висока и това вероятно ще е причината, която ще задържи рентите на същото ниво.

„Когато разходите отидат нагоре и приходите отиват нагоре. Ако миналата година масово царевицата се търгуваше за 400 лв/т, тази година цената е около 600 лева. В момента цената на пшеницата е по-висока от 2021 г., но по-ниска, отколкото стартира на зелени сделки. Имаше сделки на нива 700-730 лв/т, а сега - 620-650 лв/т. Да, цената се движи, но в крайна сметка рентите ще бъдат на базата на това, което е към момента на раздаването им или това, което очакват колегите“, посочи тя.

Земеделските кооперации раздават ренти и дивиденти и там нещата са по-различни. В ЗК „Черно море“ в Балчик миналата година са раздадени по 175 лева. Председателят на кооперацията Емил Енчев смята, че при тях ще се запазят нивата от миналата година, а ако има разлика, тя ще е малка. Кооперацията е изплатила аванс на членовете си през август т.г.

„Годината е тежка и всеки си прави сметки не само за отминалата, но и за предстоящата стопанска година. И тя не тръгна добре заради сушата, която в момента е сериозен фактор за посевите. При нас около месец и половина няма дъжд. Себестойността на продукцията беше доста по-висока в сравнение с предходната година, а на новата реколта вероятно ще е още по-висока. Инфлацията е и в приходите, и в разходите. Рентата ще се запази, но покупателната способност на хората вече е по-малка. Това беше причината да дадем аванс през август“, посочи Енчев.

Той подчерта, че в момента търговия почти няма, продукцията на много негови колеги стои по складовете, в пристанищата няма кораби и износът е много ограничен.

„Тази година като цяло масовата рента в Добруджа ще бъде между 100 и 120 лева“, е мнението на Кольо Драгиев, председател на ЗК „Ведрина“

Той смята, че за разлика от много години назад, тази година ще бъде най-пъстрата що се отнася до рентите. По думите му 2022 година не е от най-добрите стопански години, не само заради сушата. „Годината стартира с едни цени на зърното, сега те нямат нищо общо – сега са много по-ниски. Всичко зависи от това как всеки отделен земеделец си е правил сметки – какви са му добивите, на какви цени е продал. Ще има хора, които ще могат да си позволят 100 лева рента, ще има и такива, които да си позволят 130-140 лв. Затова казвам, че картинката ще бъде пъстра. Не вярвам да има ренти под 100 лева. Размерът на рентите ще се запази като миналогодишния, защото има огромна конкуренция в земеделския бизнес в Добруджа и това оказва влияние“, коментира Драгиев.

Масовото изплащане на рентите в област Добрич започва обикновено след 20 ноември и продължава до към средата на декември.

c