Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отсрочка: НС реши потребителите на битов ток да излязат на свободен пазар от 2026 г.

Битовите крайни клиенти на електроенергия ще продължат да заплащат електроенергията по цени на регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Това реши днес Народното събрание с гласуването на проект на решение, внесен от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС. Решението получи подкрепа от 172 гласа "за", 0 "против" и 22-ма "въздържал се". 

Гласуването решение възлага на служебното правителство да предприеме необходимите действия,  с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи едва след 1 януари 2026 г.

От ДПС припомниха, че предишните управляващи не са транспонирали необходимите европейски директиви, въпреки това в Плана за възстановяване и устойчивост е залегнала клауза, че няма как да усвоим средства по него, ако до края на 2022 г. не дадем възможност потребителите да излязат на свободния пазар. Според Рамадан Аталай страната няма готовност от 2023 г. битовите потребители да излязат от регулирания пазар. "Не сме готови, защото трябваше поне да сме определили енергийно бедните, колко са, кои са, да сме подготвили програма за подпомагането им чрез социалното министерство."

От "Възраждане" заявиха, че не приемат предложената мярка, тъй като тя предоставя единствено отсрочка за "неизбежното". Вече една година държавата изплаща милиарди посредством фонда, който се субсидира от държавните дружества, за да покрива щетите от този либерализиран пазар, посочи Искра Михайлова. От политическата формация заявиха, че предстои да внесат проект на решение, според което плановете за преминаване на битовите потребители на либерализирания пазар следва изцяло да отпаднат.  

"Български възход" се обявиха против това решение. Те призовават парламентарните групи да помислят за разработка на механизми за подпомагане на най-уязвимите потребители на ток, които тепърва предстои да усетят икономически шок през зимните месеци.

c