Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Екология и пътища – основните проблеми в приемната в Шабла на Албена Симеонова

Народният представител от Демократична България Албена Симеонова проведе първа приемна в Шабла след изборите в началото на октомври. Тя се срещна с кмета на Общината Мариян Жечев, с общински съветници, кметове и кметски наместници, с граждани.  

Екологични и инфраструктурни проблеми са поставени по време на срещите, в които участва и Димитър Франгов – кандидат за депутат от листата на ДБ.

„В момента един от най-сериозните проблеми е изсичането на дървета на „Малкия остров“ в Дуранкулашко езеро, подчерта Симеонова. Територията му попада в границите на защитена местност. Езерото е  една от най-важни влажни зони в България и в списъка на Рамсарската конвенция и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Там е единствената колония от голям корморан по Северното ни Черноморие. В тази връзка Албена Симеонова е провела разговори с МОСВ. „Разбрах, че вече е започнало разследване и ще бъде наложено наказание. Но на кого? Теренът е общински, а базата е на бизнесмени. Това е абсолютно недопустимо и не бива да се случва. Как може да е подаден сигнал още в четвъртък, а РИОСВ да реагира едва в петък, след като вече Българското дружество за защита на птиците алармира. Това е много сериозен проблем“, подчерта пред Про Нюз Добрич народният представител.

Кметският наместник на Тюленово Невена Донева се е интересувала как могат да се преименуват улиците, защото „Първа“, „Втора“, „Трета“  и т.н. не е удачно именуване за морско селище. Проявила е интерес и към възможностите за озеленяване на района.

 „Оказва се, че не може да се дава на концесия плаж, до който няма път. В случая път до плажа на село Крапец има, но той липсва в кадастъра. Това е причината от близо 700 дка плаж да се отдават на концесия едва 120 дка“, обясни Албена Симеонова. Тя поема ангажимента да изиска намесата на Агенция по геодезия, картография и кадастър за узаконяването на този път.

Кметът на Шабла Мариян Жечев за пореден път е поставил въпроса за дивото къмпингуване. „Това е тема, по която ние работим много сериозно. Предвиждаме да проведем и кръгла маса, за което са проведени разговори със служебния министър. Очакванията са форумът да бъде през настоящия или следващия месец.

 „Инвестиции на север от Варна не се правят от десетилетия. Община Шабла има изготвени строителни книжа за брегоукрепването на къмпинг „Добруджа“. Нашето желание е той да намери финансиране от държавния бюджет за 2023 г.“, каза Димитър Франгов. Според него трябва да се мисли в перспектива. Затова важно е и брегоукрепването на Крапец. В районът на Езерец и Крапец има сериозна почвена ерозия. В тази връзка има разработен мащабен проект в 11 етапа, който Общината е успяла да подготви през годините. Направени са основните изследвания. Трябва да направим всичко възможно този проект да бъде включен в бюджета. По думите на Франгов до момента на проблема с ерозията и брегоукрепването у нас се подценява. Показателен за това е фактът, че миналата година бяха заложени едва 8 милиона лева за цялата страната. Затова според него важно е да се предвидят повече средства за брегоукрепване, като се обърне внимание на Северното Черноморие.

Албена Симеонова увери, че ще внесе въпрос в рамките на парламентарния контрол по отношение на държавния бюджет за 2023 г., включително и за инфраструктурните проекти в община Шабла. Сред тях са пътят за с. Горун - с. Тюленово, от с. Езерец до плажа, както и за крайбрежна алея в с. Тюбеново.

c