Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на Павел, Павлета, Клавдия и Лука!

На 6 ноември почитаме Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски. Св. Павел е архиепископ през 4-ти век. Той се изкачва на патриаршеския стол, но по това време в православната църква властват различни ереси.

Павел е свален и пратен на заточение от новия император Констаций.  Там божият служител е удушен от незнаен човек, но по всяка вероятност причината е свързана с религията. Св. Павел Константинополски умира през 340 година, а години по-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

Света Клавдия Прокула е съпругата на Пилат Понтийски. Според Евангелието, тя веднага повярвала в Христос и упрекнала мъжа си, че е осъдил невинен на смърт. В гръцката, коптската и етиопската православна църква паметта и се почита на 27 октомври по Юлианския календар.

Свети Лука произхождал от сицилийския град Тавромения. Още в младите си години той с усърдие посещавал Божиите църкви и бил не само слушател, но и изпълнител на Божествените Писания.

На 6 ноември се чества и празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „Всех скорбящих радост“ („Радост за всички скърбящи“).

Значението на иконата е укрепване във вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.

Имен ден имат всички, носещи имената Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука.

c