Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата: Само за ден в Каварна е имало няколко опита за телефонни измами

След случая на ало-измама в Каварна, същия ден там са получени още няколко такива телефонни обаждания, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев. Благодарение на бързите и адекватни действия на органите на МВР измамите на практика са пресечени и не се е стигнало до предаване на пари, посочи той.

Припомняме, че на 3 ноември 74-годишна жена от Каварна даде на измамници 8 000 лева.

Отново жертва на ало-измамници – жена от Каварна им даде 8000 лева

Прокуратурата в Добрич: Ало измамите зачестяват, не се доверявайте!

„Категорично можем да говорим, че има зачестяване на телефонните измами. Гражданите трябва да бъдат изключително внимателни и предпазливи към подобен тип обаждания и да не се поддават на манипулации. Обикновено измамниците действат по два сценария - или се представят за полицейски служители, или се искат пари за близки и роднини в болница за лечение“, изтъкна Илиев.

„В продължение на няколко години бяхме забравили за тези случаи. Те бяха „изкоренени“ благодарение на бързите и адекватни действия на специализираната прокуратура и ГДБОП. След закриването на специализираното правосъдие тези случаи се възродиха и аз го считам именно като отрицателна последица от това законодателно решение“, заяви прокурорът.

Припомняме, че на 11 октомври в Тервел 89-годишен старец даде близо 9 000 лева на ало-измамници. Опит за телефонна измама бе осуетен в генералтошевското село Кардам на 12 октомври, като същия ден и там е имало още обаждания от измамници. Случай имаше и в Добрич през юни.

c