Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Лозари излизат на протест заради неадекватни и непрозрачни политики на МЗм

Лозари от цялата страна ще изразят чрез протест своето недоволство от неадекватната и непрозрачна политика на Министерство на земеделието (МЗм), съобщават от Националното сдружение на българските лозари. Протестът ще се състои на 7 ноември пред Министерството и ще продължи от 13:30 ч. до 15:30 ч.

Участие в протеста ще вземат около 500 лозари.

Според лозарите секторът през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Те посочват няколко причини за това.

Сред най-важните според тях е липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на МЗм – няма методология, няма актуални технологични карти, мерките се пишат от чиновници без никаква комуникация с бранша, в резултат на което непрекъснато се търпят финансови санкции от Брюксел и усвоените средства не водят до постигане на формулираните цели. На тематичните работни групи решенията се взимат предварително от МЗм, а браншът се кани проформа.

В бранша смятат, че отсъстват политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство. Работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сценарий, а програмата максимум е да се завърши годината с минимална загуба.

Определението за законодателство е, че то е катастрофално. „Съществуващият ЗВСН /Закон за виното и спиртните напитки/ не е нотифициран от ЕК, а това е задължително, тъй като съдържа технически регламенти. Той не отговаря на нуждите на бранша, няма приет правилник за изпълнението му, отделно от години се очаква внасянето от МЗм в НС на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация трябва да отговаря, за да е национална.

Лозарите посочват и липса на защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос, както и нежеланието на МЗм да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор.

В обръщението се казва още, че в държавните органи и институции, свързани с лозарството, са върнати лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

„Отново припомняме, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. В качеството ни на най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната“, казват в заключение от Националното сдружение на българските лозари.

c