Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата в Добрич: Ало измамите зачестяват, не се доверявайте!

Районна прокуратура – Добрич ръководи досъдебно производство във връзка със случай на измама на 74-годишна жена от Каварна, на която е нанесена имотна щета след въвеждане в заблуждение.

На 3 ноември 2022 година пострадалата получила обаждане на домашния си телефон от непознат. Представил се като Велизар Вълчев, полицейски служител. Попитал я дали живее сама и има ли роднини, а тя казала, че има внук, който живее в София. Тогава мнимият полицай заявил, че трябва да даде 8 000 лева, които да послужат за това той да не бъде освободен от работа. Възрастната жена повярвала на думите му,  събрала наличните в дома си пари и ги сложила в плик. Предала на млада непозната сумата от 8 000 лева.

Няколко часа по-късно каварненката се обадила на внука си и го попитала дали е получил парите. Тогава разбрала, че е жертва на измама и се оплакала в Районното управление на МВР.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Териториално отделение Каварна при Районна прокуратура – Добрич. Предприети са множество действия за установяване на извършителите на измамата.

На брифинг пред медиите прокурор Даниел Илиев – говорител на Районната прокуратура в града, призова гражданите да бъдат внимателни и да не се доверяват на непознати, които се опитват да ги убедят да им предоставят парични средства. Той апелира хората да разговарят със своите възрастни близки и да им обяснят възможните сценарии за измама. Подчерта, че отново на дневен ред са излезли телефонните измами и заяви готовност на прокуратурата да се бори срещу това явление, ощетяващо преди всичко нашите възрастни роднини.

Илиев допълни, че прокуратурата ще положи всички усилия и ще използва всички законови средства, за да разкрие извършителите на деянието. Стана ясно, че младата жена, прибрала парите, в момента се издирва усилено и прокурорът смята, че тя ще бъде намерена в кратки срокове.

c