Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

БДЗП алармира за изсичане на дървета в защитена територия Дуранкулашко езеро

Грубо нарушение на природозащитното законодателство в защитена територия „Дуранкулашко езеро“! Точно в този момент отново се изсичат дървета, на които гнезди единствената колония от големи корморани по северното ни Черноморие, алармират от Българското дружество за защита на птиците.

От там посочват, че това не е първия случай на унищожаване на местообитание на вида на територията.

Островът с колонията преди сечта.

През пролетта на 2020 г. цялата гора с гнездящата колония на голям корморан на брега на езерото е била изсечена. След това посегателство колонията се е премести на дървета на остров в самото езеро, който също е част от защитената територия. В момента и това убежище на вида се унищожава с голяма скорост, алармират от БДЗП. И посочват, че от РИОСВ-Варна са ги уведомили, че са направили проверка още вчера, но не са установили сечи.

Островът с колонията преди сечта.

„Но нашата проверка днес показва друго. Дори само от снимките се виждат изсечените дървета и хората, които продължават с това. Отново сезирахме компетентните органи и силно се надяваме на бърза реакция. Припомняме, че големият корморан е приоритетен за опазване вид в защитената територия, а в режимите на зоната има строги забрани за сеч на единични или на групи дървета. Унищожаването на местообитанията на защитени видове е престъпление по Наказателния кодекс. Апелираме към по-голяма грижа и опазване на природното богатство в района“, подчертават от БДЗП.

Дуранкулашко езеро е една от най-важни влажни зони в България и в списъка на Рамсарската конвенция и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Два дни се сече на острова и от РИОСВ, независимо от сигналите на БДЗП, не са спрели това варварство, съобщи и бившият заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев.

Снимки: Павел Симеонов и БДЗП

c