Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шествие в Добрич на Архангелова задушница, даряват офицерската сабя на полк. Константин Гладичев

Шествие на Архангелова задушница организират Община Добрич, Регионален исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк „ към НД „Традиция“. Призивът към местната общественост и към гостите на град Добрич е да се включат в шествието на 5 ноември.

Началото на шествието е в 10.00 часа и ще тръгне от площад  „Свобода" към Мемориален  комплекс  „Военно гробище„.  В 11.00 часа пред параклиса в гробището ще бъде отслужена панихида  за загиналите във войните войници и офицери. Припомняме, че на територията на военото гробище са погребани  около 3000 войни  от 10 националности и 6 вероизповедания.

 На същият ден  в 11.30 ч в изложбената зала на гробището добричкият музей ще получи като дарение изключително ценен артефакт – офицерска сабя образец 1905 г. Тя е била притежание на полковник Константин Гладичев - командир на 36-и пехотен козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от 5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, влезли в историята като „Добричката епопея“. Самият полковник Гладичев е ранен по време на сраженията. Сабята е открита благодарение на издирвателската работа на членовете на  РК „46–и пехотен Добрички полк“ към НД „Традиция“, които са провели изследване на нейната автентичност. Средствата за закупуването ѝ са осигурени от добричкия бизнесмен Йордан Апостолов, споделиха от ръководството на Регионален исторически музей. На 5 ноември дарителят ще връчи сабята на музейните специалисти и тя ще заеме място в експозицията „Добричката епопея – 1916“.

 От РИМ-Добрич отправят призив към добричките граждани заедно да засвидетелстват почит паметта на всички войници и офицери, дали живата си в изпълнение на своя войнски дълг.

c