Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Плакатистът от Добрич Наско Атанасов с награда от юбилейно международно триенале

Художникът-плакатист от Добрич Наско Атанасов спечели престижно отличие - наградата за български автор на Община Димитровград от 10-ото Международно триенале на сценичния плакат, което се откри в НДК. Атанасов се представи с четири плаката, посветени на войната и мира – една от темите в юбилейното издание на културния форум.

Тази година от цял свят за участие в триеналето са били изпратени близо 4200 плаката. Селекционно жури е подбрало 300 от тях, които са експонирани и ще влязат в колекцията на Триеналето. Големият приз грабна плакатистката Люба Томова.

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Триеналето е сред авторитетните международни платформи за плакат и единственото изложение, фокусирано върху културната сцена.

Домакин на десетото Триенале е Националният дворец на културата, а съпътстващите изложби са в Националната галерия – Квадрат 500 , в залата на СБХ „Райко Алексиев“ и в новооткритата галерия 88. Акцент са художествените намеси в градската среда (площад „Славейков”, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, НХА, на Националното музикално училище и на 95 СОУ; фасадата на Националната музикална академия и др.), защото връщат плаката на естественото му място -  улицата, която е и най-влиятелната галерия за това изкуство.

Изложбата в НДК може да бъде разгледана до 21 ноември.

c