Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

3 ноември – Ден на Свети Пимен Зографски и на българските художници

На 3 ноември почитаме паметта на Свети Пимен Зограф - български зограф, храмостроител и книжовник, един от деветте софийски светци.

За покровител на българските художници Св. Пимен е обявен през ноември 1993 година по идея на Сдружението за възраждане на Софийското Светогорие “Св. Пимен Зографски”. Денят се празнува от художниците иконописци и реставратори.

Рожденото име на светеца е Павел, а името Пимен получил в Атон. Там изучил професията си. Според легендата, когато бил 55-годишен му се явил Св. Георги и му поръчал да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със стенописи. Посетил първо София и нейните околности, след това бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Смята се, че стенописите в Планиничкия манастир „Св. Никола“ в Западните покрайнини, в землището на село Бугарска Планиница, Царибродско, са дело на Пимен Зограф и неговите ученици. Стенописите в манастирската черква в Курило, край София също се смятат за негови. Пимен Зографски е работил много из Западните покрайнини и като преписвач и миниатюрист.

Починал е в 1620 г. в Черепишкия манастир. Впоследствие разбойници запалили Черепишкия манастир и той изпаднал в запустение. Тогава монасите на Суходолския манастир открили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.

c